S-au realizat nenumarate studii de-a lungul timpului. Acestea demonstreaza faptul ca un consum de ulei de cocos are nenumarate beneficii asupra sanatatii. Si cu toate ca s-au scris foarte multe articole pe aceasta tema, cred ca prea putine sunt cele care ofera toate informatiile necesare.

Cum se obtine uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este un ulei vegetal extras din miezul nucii de cocos. Poate fi procesat fie prin metoda uda, fie prin metoda uscata. Dupa cum sugereaza si denumirea, metoda uda presupune utilizarea miezului de nuca in stare cruda. Pe cand metoda uscata inseamna prelucrarea miezului de nuca, uscat in prealabil.

Uleiul de cocos poate fi de mai multe tipuri:

  • nerafinat
  • rafinat
  • extravirgin
  • fractionat

Pastrat la temperatura camerei, uleiul rafinat este lichid. In timp ce uleiul virgin, care nu a trecut prin procesul de rafinare, este solid.

Dar despre aceste tipuri de ulei vom vorbi ceva mai incolo. Mai intai sa vedem ce contine acesta si sa vorbim despre beneficiile sale.

Ce contine?

In primul rand, acest superaliment contine cea mai mare concentratie de acid lauric, dupa laptele matern. Aproximativ 50% din grasimea uleiului de cocos, o reprezinta acest acid. In plus, in uleiul extras din nuca de cocos mai gasim si alti nutrienti, precum:

  • acid capric
  • acizi grasi Omega 6
  • fier
  • colina
  • fitosteroli
  • vitaminele E si K
  • grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Uleiul de cocos contine grasimi saturate. Iar acestea aduc un aport caloric destul de semnificativ pentru organism. Totusi trebuie precizat ca aceste grasimi nu sunt daunatoare, precum grasimile saturate din produsele alimentare nesanatoase. Aici ma refer la mancarea de tip fast-food, la prajeli, sucuri si dulciuri.

Dimpotriva, grasimile saturate din uleiul de cocos au rolul lor benefic asupra organismului. Grasimile saturate prezente in uleiul de cocos reprezinta acizi grasi cu lant mediu (acidul caprilic, capric, lauric etc.) si care pot face adevarate minuni pentru organismul nostru. In plus, acestea ajuta la intensificarea proceselor metabolice si la scaderea in greutate.

Ce ulei sa folosesc?\

Aici depinde mult si de scopul pentru care utilizezi uleiul de cocos. Astfel, pentru uz extern, ideale sunt uleiul de cocos extravirgin sau cel fractionat. Insa pentru uzul intern, ca remediu in diverse afectiuni, cel mai util este uleiul de cocos nerafinat.

Beneficii pentru sanatate!

De ajutor in procesul de digestie:

Uleiul de cocos are dublu rol ca sa spunem asa, in procesul de digestie. Pe de o parte ajuta in acest proces datorita concentratiei mari de grasimi benefice. Pe de alta parte, ajuta in combaterea si in vindecarea mai rapida a posibilelor iritatii si infectii ce se pot localiza la nivelul intestinului subtire. Asta datorita proprietatilor antimicrobiene ale acestui ulei.

Mentine sanatatea cavitatii bucale:

Asa cum am spus, uleiul de cocos are un puternic efect antimicrobian si ajuta la combaterea inmultirii bacteriilor din cavitatea bucala. Previne si ajuta la vindecarea mai rapida a aftelor bucale. La prevenirea gingivitei si a altor afectiuni ce pot sa apara.

Ajuta la imbunatatirea memoriei:

Studiile efectuate in acest sens au demonstrat ca uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare. Efectul antioxidant previne degradarea neuronala a creierului.

Alunga stresul si anxietatea:

Folosit atat intern, cat si extern, pentru efectuarea unui masaj antistres, uleiul de cocos are efecte benefice asupra psihicului uman. Reducand sau chiar eliminand starile de stres si de anxietate.

Intareste sistemul imunitar:

Uleiul de cocos este un bun aliat al sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte mai usor impotriva bacteriilor si a infectiilor.

Scade colesterolul:

Datorita acidului lauric continut, uleiul de cocos reduce colesterolul si echilibreaza presiunea sangelui. Mentine flexibilitatea arterelor si protejeaza impotriva arterosclerozei.

De mare ajutor in cazuri de raceli si gripe:

Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si antimicrobiene. In acest fel ajuta organismul sa se refaca mai repede in cazuri de raceli si gripe. Este foarte eficient pentru estomparea durerilor de gat.

Combate osteoporoza:

Consumand ulei de cocos, acesta va ajuta la absorbtia mai rapida a calciului si magneziului in organism. Intarind astfel sistemul osos si prevenind eficient osteoporoza.

De ajutor in cazuri de artrita:

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, uleiul de cocos este un ajutor in cazurile de artrita.

Intareste dentitia:

S-a dovedit faptul ca uleiul de cocos ajuta la remineralizarea si intarirea dintilor.

Reprezinta o sursa ideala de energie si vitalitate:

Grasimile din uleiul de cocos nu se depun! Ci ele furnizeaza imediat energie, totodata grabind procesele metabolice.

S-a constatat ca un consum regulat de ulei de cocos nu ingrasa. Ci dimpotriva, este eficient in lupta cu kilogramele in plus. Astfel, acesta ar putea sa inlocuiasca cu succes energizantele artificiale, atat de daunatoare pentru organism.

Benefic impotriva cancerului:

Desi studiile efectuate in acest sens nu sunt inca suficiente, totusi s-a constatat ca un consum regulat de ulei de cocos reduce dezvoltarea de tumori canceroase.

Imbunatateste circulatia sangelui:

Uleiul de cocos este foarte util pentru persoanele care au circulatia sanguina periferica deficitara.

Diminueaza efectele alergiilor:

In acest sens se consuma ulei de cocos, dar poate fi aplicat si extern pe nas, prin masaj usor.

De ajutor pentru viitoarele mamici:

Uleiul de cocos este util femeilor insarcinate. Datorita substantelor nutritive continute, acesta ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

Stimuleaza productia de lapte matern:

Nu trebuie sa consumi prea mult totusi. Aproximativ o lingurita pe zi este suficient.

Intrebuintari in cosmetica:

Benefic pentru repararea si intretinerea sanatatii parului:

Un par frumos este in primul rand un par sanatos. Hranit si hidratat corespunzator.

Iar uleiul de cocos folosit ca masca de par sau sub forma de tratament cu ulei fierbinte. te ajuta sa iti recapeti frumusetea naturala a podoabei capilare. Uleiul de cocos hraneste si reface proteinele din firul de par.

Va ajuta la cresterea mai rapida a acestuia! In acelasi timp are grija si de sanatatea scalpului. Din acest motiv, multe produse precum sampoane sau balsamuri, au la baza ulei de cocos.

Hidrateaza si hraneste pielea:

In plus, se absoarbe rapid, lasand doar senzatia de catifelare.

Poate inlocui crema de corp:

Hidrateaza si hraneste pielea, conferindu-i catifelare si stralucire. Va lasa pe piele un miros placut si subtil de nuca de cocos. Se foloseste dupa dus, direct pe piele, masand usor.

Reprezinta un excelent demachiant:

Aplica pe discul demachiant putin ulei de cocos si sterge fata. Inclusiv zona ochilor. Astfel vei indeparta eficient urmele de machiaj. Tenul va capata un aspect frumos, catifelat.

Combate acneea:

Va actiona ca un antibiotic natural, ce va lupta eficient impotriva acneei si a altor inflamatii ale pielii.

Ulei de cocos, in loc de crema cu protectie solara:

Creste toleranta la soare prevenind astfel arsurile. Poate fi folosit in loc de crema cu protectie solara. Se utilizeaza simplu, direct pe piele sau amestecat in crema. In plus, va hidrata intens pielea, prevenind astfel uscarea acesteia. Lucru ce se intampla de obicei dupa expunerea la soare.

Intareste unghiile:

Prin masarea regulata a unghiilor, insistand in zona cuticulelor, acestea vor creste mai repede si vor deveni mai rezistente.

Albeste si intareste dintii:

Amesteca ulei de cocos cu praf de copt pentru a obtine o pasta de dinti facuta in casa. Ajuta atat la intarirea, cat si la albirea dintilor.

Poate fi folosit ca ulei pentru masaj:

Poti adauga in sticla/borcanul cu ulei de cocos si cateva picaturi din uleiul tau esential preferat. Astfel relaxarea va fi garantata!

Impotriva celulitei si a vergeturilor:

Aplicat in mod constant in zonele cu probleme, prin masaj viguros. Celulita si vergeturile vor fi mult diminuate.

Benefic pentru pielea sensibila a bebelusilor:

Poate fi intrebuintat atat ca ulei pentru masaj, cat si ca protectie impotriva iritatiilor provocate de scutec.

Uleiul de cocos la gatit:

Poate inlocui total uleiul de floarea-soarelui si chiar si untul. Acest ulei se poate folosi la copt, prajit si gatit.

Se recomanda consumul moderat, mai ales in cazul persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, obezitate, cat si femeilor insarcinate si celor care alapteaza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s